יום חמישי, 14 במרץ 2019

Heroes in Crisis 6#- פוסט טראומה בגיבורי על בקומיקס

 


יום שלישי בערב הזדמנתי לתל אביב ועצרתי בחנות הקומיקס היקרה והותיקה, 'קומיקס וירקות' שברחוב קינג ג'ורג'. החבר'ה שם הצליחו סוף סוף לשחרר את המשלוח האחרון מאצבעות המכס הבירוקרטיות ומדפי החנות התמלאו בכותרים וצבעים, והחוברת השישית במספר של Heroes in Crisis מאת טום קינג וקליי מאן, הגיעה לידי.

אני מחכה עם הניתוח המלא של אחד מהכותרים המרשימים שיצא לי לקרוא לאחרונה ורק רוצה לחדד סוגיה שמעסיקה אותי הרבה בקריאה של המיני סדרה הזו (9 חלקים): ההתעסקות עם הפוסט טראומה של גיבורים. כמה מילים ללא חשש טבל בספוילר.

קו העלילה המרכזי אומנם עוקב אחר פרשיית רצח מחרידה בלב ליבו של מרכז פסיכולוגי טכנולוגי מתקדם לטיפול במצבי פוסט טראומה לגיבורי על. אל המרכז הזה, הנקרא Sanctuary , מגיעים ומגיעות גיבורי וגיבורות על במטרה לעבד את חוויות הלחימה המורכבות שלהם בסביבה מוגנת ושקטה.

שם, מתבצע טבח רציני בכמה דמויות מוכרות וקו העלילה הזה, סביב גילוי הרצח, מתפצל אל עבר שני קווי עלילה המתקדמים במקביל. זו פרשיית רצח בה המידע נפרש לאט ובחוכמה כיאה לסוג הזה ש DC (וכל המדיה הכתובה והמשודרת) מריצים כבר שנים (ע'ע Long Halloween, Identity Crisis ודומיהם).

החלק המעניין יותר מבחינתי הוא הרוח הכללית השוררת במיני סדרה המשובחת הזו. לצד קו העלילה של חקירת הרצח על ידי השילוש הקדוש (סופרוונדרבאטמן) המשמש ככח המניע את העלילה- נקרא לו לשם הדיון 'תוכן'. משתמש קינג בצורות חדשות ומעניינות השוברת את ההתקדמות הלינארית קדימה של הסיפור.



שתי צורות חוזרות לאורכה של היצירה, הראשונה סטריפים רבועים מרובים בעמוד בהם שוטחות הדמויות את משנתם מול הקורא לגבי רגשותיהם, ושאלותיו המנחות של המטפל במרכז ההחלמה.הצורה השניה היא שוטים מלבניים אשר מציגים את הגיבורים והגיבורות המטופלים במתקן במציאות וירטואלית בה הם מתמודדים עם מקרים קשים מעברם. בין אם מדובר בקרבות, בפגישות עם יקיריהם או מקרי מוות ופציעות שחוו.

קינג וקליי משתמשים בחוכמה בכלים שמעמיד לרשותם הקומיקס, ויחד טווים סיפור אשר מעבר לפרשיית טבח, מרשה לעצמו רגע בכדי להרהר ולערער על התפיסות הדיכוטומיות של גיבורי על, בין טוב לרע, כוח מול חולשה, זכרון מול מציאות, רגשות מול עובדות.

בגיליון האחרון בשישה ריבועים שווים מצליח קינג להציג את הדיכאון המתלווה לפוסט טראומה של דמותו של וולי ווסט (הפלאש). פה לדעתי נמצא כוחה של המיני סדרה הזו- הבגרות. התפיסה הזו שאפשר לספר סיפור גיבורי על שהוא כמעט non-fiction, המתעסק בRE-action וממעט ב Action. הסדרה מעלה תהיות פילוסופיות על החברה שלנו, על האלימות שבתוכה, על גיבורי על שמדקלמים שירים של קיטס, ובעיקר על ההתמודדות עם המציאות האלימה בה אנו חיים כיום.

נותרו עוד שלושה גיליונות לסיום המיני סדרה הזו. אך חשיבותה לנושא התפיסה של מהי פוסט טראומה בקרב לוחמים כבר ניכר בה בצורה חזקה מאד. אמתין עם הביקורת והניתוח המלא לכשהיא תסתיים, אך בינתיים אמליץ לתפוס אותה בחוברות בכדי להכיר בכוחה של התרבות הפופלארית כאשר זה מגיע להתעסקות עם נושאים רלוונטיים ומהותיים כל כך לחברה שלנו.

תקראו קומיקס.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה